ZELFVOORZIENEND WONEN

In de Indigo

Zaterdag 15 september was ik op de open dag van Woonpioniers in het Sallandse Giethmen. Erg nieuwsgierig was ik naar de Indigo woning, ontworpen door Daniël Venneman speciaal voor Lia. Zij  vertelde mij dat het huis ontworpen is rondom haar atelier. Helemaal op maat gemaakt naar haar wensen.

Ik wou deze woning graag zien omdat hij gemaakt is van 100% gezonde en natuurlijke materialen. Het leuke is dat je dit huis helemaal zelf vorm kan geven. Indigo staat voor Independent-go en dat betekent 100% circulair, aanpasbaar, modulair en remontabel. Het huis is te bouwen als een eenpersoons huis en uit te breiden tot een volledige eengezinswoning. Kortom: veel mogelijkheden.

Locatie

De woning staat in een bosrijke omgeving naast een recreatiepark. Het is een compleet andere wereld die je binnenstapt. De bewoonster, Lia, vertelde mij dat ze om het huis gestrooid heeft met bloemzaden. Het resultaat is een kleine wildernis met mooie bloemen rondom het huis. Hier en daar ligt een boomstronk wat gelijk een kunstwerk is. Achterin de tuin liggen stapels boomstronken met daartussen insekten.

Ruim en licht

De woning zelf is ook een kunstwerk. Ruim en licht van binnen en dat komt omdat het interieur helemaal van hout is. De trap naar boven is voorzien van lades waarin je handige opbergruimtes hebt. Slim bedacht. Eenmaal boven sta je in een ruime slaapkamer met prachtig uitzicht naar de bosrijke omgeving.

Efficiënt te transporteren, snel op te bouwen zonder zware machines, en relatief eenvoudig te de- en remonteren. Met een schroeffundering, dus een Groenhypotheek van de Rabobank is hier mogelijk. Bij verschillende INDIGO modellen is de integratie van zonnepanelen, cv-kachels, droogtoiletten, wateropvang en -filtering mogelijk. Zelfvoorzienend wonen – één met het landschap – is zo binnen handbereik.

De bewoonster

In de tuin zat Lia aan een picknicktafel en raakten we even aan de praat. Van beroep is ze steen- en beeldhouwer hier in Giethmen in deze bosrijke omgeving waar ’s ochtends de eekhoorns en kikkers te horen zijn. Mooi wakker worden lijkt me. Lia vertelde mij dat zij ook altijd dat vakantiegevoel heeft. Dat komt door deze bosrijke omgeving en de rust die je hier ervaart.

Terwijl we aan het praten waren kwam Angelique ook nog even langs om te informeren bij Lia over de vochtigheid in huis. Dit vroeg ze met een reden, want in haar huis moest ze rekening houden met haar vleugels. (Eerst dacht ik dat ze met vleugels bedoelde dat haar kinderen het huis uit gingen, want daarvoor had ze het over woonruimte voor haar zoon). Maar later begreep ik dat ze pianiste is en vleugels in haar huis heeft staan! Tja, het is maar net hoe je het interpreteert. Dan snap ik zo’n vraag over vochtigheid in huis.

En hoe zit het met de vochtigheid in huis? Het huis is voorzien van een ventilatiewarmtepomp die is aangesloten op vloerverwarming en kan worden gevoed door zonnepanelen. De toegepaste materialen hebben, doordat ze allemaal van biologische origine zijn, een zelfregulerende werking. Zo zit er in de wanden cellulose, dat hiervoor bij uitstek geschikt is. Hierdoor onstaat een uiterst gebalanceerd en comfortabel binnenklimaat.

De Indigo

Prijs – vanaf 150.000 euro.

Bouwtermijn – vanaf eerste schets tot oplevering 1 jaar

Levensduur – meer dan 50 jaar.

Onderhoud – afhankelijk van de toegepaste gevel materialen, kan de woning ook onderhoudsvrij worden uitgevoerd. Wel natuurlijk de goten af en toe nakijken, op een plek zo in het bos.

 

Wil jij ook zo’n woning laten bouwen?

Ik kan voor jou het volgende doen:

  • je huis verkopen via Funda
  • op zoek gaan naar grond, waar wil je wonen?
  • de financiën bespreken (verkoopwaarde, overwaarde, hypotheek)
  • welk huis vind je leuk en past bij jou?
  • Wanneer kan je het beste gaan ontspullen?