WONEN IN DEVENTER

Recent was ik op bezoek bij Architectuurcentrum Rondeel en kreeg de tip om eens te gaan kijken in de Stadsetalage van het Stadhuis van Deventer naar de expositie: Wist je dat? Te bezoeken tot en met zondag 27 januari 2019 van 8:00 tot 21:00 uur.

Hier kwam ik van alles te weten over Deventer, vanaf het ontstaan van de stad tot nu. De stad bestaat dit jaar 1250 jaar en daarom heeft Architectuurcentrum Rondeel deze expositie gemaakt.

Deventer Dubbelstad

Deventer had net zo groot kunnen zijn als Groningen of Eindhoven. Deventer Dubbelstad, een stad met 250.000 inwoners. Dit plan werd zo’n 50 jaar geleden voorgesteld. De bedoeling was aan de ene kant van de IJssel 130.000 inwoners en aan de Worp kant 120.000 inwoners. De burgemeester en gemeentesecretaris dachten dat het goed zou zijn om een stad buiten de “Randstad Holland” uit te laten groeien tot een grote stad. De plannen voor deze Dubbelstad bleken te ingewikkeld en er waren te grote hobbels om te nemen.

Provincie en gemeente grenzen moesten gewijzigd worden wat niet eenvoudig was. Het plan kon alleen slagen met de medewerking van de regering, provincie Gelderland en Overijssel en veel ambtelijke diensten. De Minister van VROM liet Deventer in 1968 weten dat de regering het Dubbelstadplan had afgewezen. Hij adviseerde het gemeentebestuur de stad in Oostelijke in plaats van Westelijke richting uit te breiden.

Deventer aan de IJssel

Deventer is niet te groot en niet te klein, maar net er tussenin. Het ligt mooi aan de IJssel en met veel natuur en landgoederen rondom. En verder hoef je je nooit te vervelen, want er zijn voldoende activiteiten, zoals o.a.:

  • Deventer op Stelten, het grootste theaterfestival van Oost Nederland.
  • De Boekenmarkt met 850 kramen van boekhandelaren en antiquariaten.
  • Het Dickens Festijn in het Bergkwartier, waar 950 historische figuren tot leven komen uit de boeken van Charles Dickens.
  • Het IJssellandschap beheert sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Daarnaast zijn zij gebiedsontwikkelaar waarin zij nieuwe duurzame initiatieven stimuleren in hun boerderijen.

Op de website www.wijdeventer.nl vindt u alle informatie per wijk en kunt u lezen wat er allemaal te doen is in elke wijk.

Denkt u erover om vanuit de Randstad in Deventer te komen wonen? Als u iemand zoekt die u helpt bij het vinden van een woning, neem dan gerust contact met mij op.