TINY BUURTSCHAP

Eerst de buren, dan de stenen

Dit zie je niet vaak in de krant. Gezocht: leuke buren voor kleine gemeenschap in kleine huisjes. Meestal moet je maar afwachten wie je buren zijn, want de woningen staan er al. Of je kan je inschrijven voor een nieuwbouwproject, maar dan nog, moet je ook maar afwachten wie er naast je komt wonen.

In dit geval gaat het precies andersom: eerst worden de buren bij elkaar gezocht en daarna komen pas de huizen! Interessant vond ik dit en dacht: hier wil ik meer van weten.

Ontstaan

Marie Louise Leistikow uit Wilp vond het best raar dat als je een nieuw huis hebt, dat je dan maar moet afwachten wie je buren zijn. Zij besloot het andersom te doen. Eerst de mensen uitkiezen en daarom richtte zij Tiny Buurtschap op. Hiermee start ze eerst een gemeenschap van buren en daarna komen de kleine huisjes.

Voor wie?

Inmiddels zijn er al een aantal bijeenkomsten geweest waarbij mensen aan konden geven hoe zij willen wonen. Iedereen maakt een maquette van het huis, maar er zijn wel een aantal kernwaarden. Het huis moet duurzaam zijn en iedereen krijgt zijn privacy. Vervolgens weten ze hoeveel ruimte er nodig is en kunnen ze gaan zoeken naar een plek om te wonen.

Duurzaam en sociaal

De woningen varieren tussen de 60 en 80 m2. Marie Louise haar huis moet een dome worden met 2 kleine koepels ernaast. Off-grid, zelfvoorzienend dus. Verder is het idee om er voor elkaar te zijn en om de eenzaamheid tegen te gaan. Er komt een gezamenlijke ontmoetingsplek en er ontstaat een kleine deeleconomie. Auto’s delen en wasmachines.

Waar

De voorkeur gaat uit naar de gemeente Voorst of Deventer en deze gemeentes worden al vroeg meegenomen in het proces. Zodat er op tijd aanpassingen gedaan kunnen worden. Het proces is al zo’n 4 jaar bezig en de bedoeling is zo’n 10 tot 15 woningen te hebben.