KLEIN WONEN EN CO2

Wat hebben Tiny Houses, het Klimaat en CO2 met elkaar te maken?

Daar kwam ik achter tijdens mijn zoektocht naar locaties voor Tiny Houses. Al googelend naar klein wonen en flexibele pacht kwam ik terecht bij Proefboerderij Haverkamp in Terwolde.

Deze boer heeft een prijs gewonnen voor vernieuwing op het platteland bij de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen. Deze prijsvraag van het College van Rijksadviseurs speelt in op de veranderingen op het platteland en biedt boeren en grondeigenaren een kans om samen met ontwerpers en anderen met creatieve ideeën na te denken over de toekomst van hun bedrijf.

Ik had geruchten gehoord over Tiny Houses bij deze boer en omdat het toch mooi weer was om te fietsen besloot ik om de plek in Real Life te gaan bekijken. De vrouw van boer Hekkert werkte in de tuin, toen ze mij zag liep ik naar haar toe en raakten we met elkaar in gesprek.

Ik wou graag meer weten over Tiny Houses en toen vertelde ze mij over de prijsvraag Brood en Spelen. Maar daarvoor kon ik beter met haar man praten, dus spraken we af dat hij mij ’s avonds even zou bellen. Boer Hekkert uit Terwolde vertelde mij over het combineren van verschillende functies. Van landbouwgrond naar bosgrond met voedselbomen en het combineren van regelingen zodat er Tiny Houses op kunnen staan.

De Overheid is op dit moment met het Testlab bij 50 gemeenten aan het kijken of het mogelijk is om functies met elkaar te combineren. Denk dan aan natuur, bos en klein wonen. Door kleiner te wonen heb je een kleinere footprint en hiermee lever je een bijdrage aan het klimaat.

Op de Nationale Klimaattop van 2016 is het Actieplan Bos en Hout gepresenteerd. Doel is om het bos in Nederland uit te breiden met 100.000 hectare. Want bossen zijn de longen van de wereld en zijn een vorm van bovengrondse CO2 opslag.

Heb jij ook interesse in wonen in een Tiny House of een kleine duurzame woning? Wil je hiermee een bijdrage leveren aan het klimaat? Vul dan hieronder je gegevens in en dan neem ik contact met je op.

Post navigation