ERFDELEN DEVENTER

Kleinschalig, duurzaam en sociaal

Begin van dit jaar las ik in de krant een artikel over het koppelen van woningzoekers aan lege boerderijen: Erfdelen Deventer. Nieuwsgierig geworden vanwege mijn interesse naar nieuwe woonvormen heb ik contact gezocht met Pieter Parmentier, samen met Jan van Sandwijk bedenker van het project Erfdelen Deventer.

Wij spraken af in het dorpshuis te Diepenveen en hier sprak ik met een enthousiaste man die mij  informatie gaf over dit project. Erfdelen Proeftuin Salland.

Ontstaan

Parmentier is zelf bezig met het bouwen van een woning op een boerenerf. Er komen steeds meer boeren met schulden, deze hebben geen opvolger, de boerderijen zijn verouderd en hebben daken met asbest. Omdat er veel woningzoekenden zijn op dit moment, ligt de oplossing voor de hand. Kom naar het platteland! Maar er moet eerst een bestemmingsplanwijziging komen voordat je ergens aan begint. Dit moet je regelen bij de gemeente met een procedure waarin je laat zien hoe het plan eruit ziet.

Voor wie?

Voor mensen die betaalbare woonruimte zoeken in de leeftijd 29 tot 90 jaar. Een flink deel is alleenstaand en op zoek naar een sociale omgeving waarbij ze buitenaf kunnen wonen. Er is gezelligheid en altijd wel iemand die boodschappen kan meebrengen. In de oude boerderij kan je ook ruimtes maken voor gezamenlijk gebruik zoals een wasserette of een kamer voor iemand die zorg levert. In de Facebook groep “Zin in Buiten” communiceren belangstellenden met elkaar. Er worden oproepen gedaan en mensen bij elkaar gebracht.

Duurzaam

Bij de bouw moet rekening gehouden worden met de Rood voor Rood regeling. Dit is een regeling die het mogelijk maakt om met gesloten beurzen in het buitengebied van een gemeente een woning te bouwen op de locatie van gestopte of stoppende agrarische bedrijven.

Verder wordt er gebouwd met duurzame materialen. Hierbij kan je denken aan: CO2 neutraal, aardolie, onderhoudsvrij, energie neutraal en bepaalde technieken.

Waar?

Inmiddels is er in Olst – Wijhe een eerste bewonersgroep gevormd. In Deventer en Raalte is er belangstelling. Het doel voor 2018 is drie projecten van de grond te krijgen. Hulp is er van de provincie Overijssel, erfgoedorganisatie Het Oversticht en adviesbureau Eelerwoud.