Een duurzame nieuwe woonvorm in Nederland: tiny houses

In oktober 2016 schreef ik een visiestuk over het ontstaan van een duurzame nieuwe woonvorm in Nederland. Inmiddels is de trend zichtbaar en daarom deel ik hier een paar alinea’s.

Het ontstaan van de tiny house behoefte

Tijdens de crisis in 2008 raakten mensen in Amerika hun baan kwijt en zij konden de hypotheek niet meer betalen. Ze verlieten hun huizen en gingen kamperen in caravans. Dit beviel uiteindelijk zo goed, de vrijheid, geen druk om geld te moeten verdienen om je hypotheek te betalen, dat ze kleine, verplaatsbare huisjes gingen bouwen, Tiny Houses.

In juli 2015 ontpopt dit idee ook in ons land. Marjolein Jonker woonde ruim 14 jaar in een huurwoning en was op zoek naar iets anders, maar zij kon niets vinden. Op internet ziet zij de Tiny Houses in Amerika en wordt enthousiast. Zij besluit om een Tiny House te laten ontwerpen, dat wordt gebouwd in februari 2016 door Walden studio in de buurt van Arnhem. Ook richt zij een beweging op: Tiny House Nederland (THN).

Waarom tiny houses populair zijn

Deze beweging opent mogelijkheden voor starters en alleenstaanden. Zij kunnen moeilijk een woning huren of kopen, omdat er een lange wachtlijst is, of omdat ze geen vaste baan en dus geen hypotheek meer kunnen krijgen.

Doordat mensen hun woning op een trailer hebben staan en die kunnen verplaatsen ontstaat er meer mobiliteit. We gaan naar een samenleving waarin de mobiliteit vele malen groter is.

De regelgeving moet worden aangepast omdat mensen een standplaats nodig hebben om te kunnen wonen. Gemeenten moeten hun grond beschikbaar gaan stellen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van tijdelijk beheer van leegstaande terreinen.

Wat zijn de bezwaren van tiny houses

De gemiddelde omvang van onze woningen is de laatste 50 jaar steeds groter geworden, maar de gezinnen worden steeds kleiner. Niet alleen onze huizen worden groter, ook ons verdere bezit neemt onder aanmoediging van de commercie toe. Een dure auto, walk-in closet vol met exclusieve kleding, en de laatste technologische snufjes, alles om er maar bij te horen. Momenteel is er een omslag gaande.

Mensen beginnen te beseffen dat ze niet gelukkiger worden van al die spullen en ruimte en velen zijn in de problemen gekomen door de schulden die het nastreven van deze levensstandaard met zich mee brengt.

De Tiny House-beweging biedt een antwoord op de wens eenvoudiger en meer in overeenstemming met de natuur te leven.

In de kern draait de filosofie achter de Tiny House-beweging om vrijheid. Door zo te wonen heb je meer tijd en geld om te doen met je leven wat je daadwerkelijk wilt. Je hebt een kleine ecologische voetafdruk. Men wil niet meer “werken om te wonen”.

Argumenten van de tegenstanders

“Het zijn pipo wagens.” Dat is niet zo. Een pipo wagen is een antieke woonwagen, bedoeld om tijdelijk in te wonen. Een Tiny House is bedoeld om het hele jaar door in te wonen en is duurzaam.

 

“Er gaan woonwagenkampen ontstaan.” Deze vergelijking gaat niet op. Om een woonwagen te verplaatsen heb je een hijskraan nodig. Een woonwagen is groter want er wonen gezinnen in en om een woonwagenkamp staat vaak een muur. In een Tiny House woon je alleen of met zijn 2-en. Het huisje verplaats je met je auto. De bewoners houden van hun vrijheid. Hun filosofie: duurzaam leven en sociale cohesie. Er zit een hele romantiek aan vast, vrijheid. Een uniek karakter.

 

“Ze lijken op caravans.” Dat is ook niet zo.  Caravans zijn veelal gemaakt van plastic. In caravans is alles zo minimaal mogelijk. Je hoeft er maar een paar weken per jaar te verblijven. Een Tiny House is een volwaardig huis gebouwd van duurzame materialen, waarin je het hele jaar kunt wonen.

 

“Het is een recreatiewoning.” Nee, want een recreatiewoning is een tweede woning, bedoeld voor recreatie en seizoensgebruik. Een Tiny House is een primaire woning waar een filosofie achter zit met een bewuste keuze. De huisjes moeten net zo lang mee gaan als een gewoon huis en gezien worden als serieuze woonvorm. Daarnaast kiezen mensen niet voor een Tiny House omdat ze geen groter huis kunnen krijgen, het gaat om het gedachtegoed erachter: wonen met minder spullen, meer vrijheid, een kleinere voetafdruk.

Deze woonvorm kan een goede oplossing zijn voor het probleem op de woningmarkt voor starters en alleenstaanden. De woningmarkt voor deze doelgroep is aan het veranderen. Dit komt omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt. Er is minder geld voor pensioenen en zorg, het is moeilijk een (vaste) baan te vinden en flexwerken wordt de norm.

Tiny House Nederland (THN) wacht niet op de overheid, ze regelen het zelf met een plan en een achterban. Zoals Uber en Airbnb. De deel economie sluit er op aan. De bewoners hoeven niet alles te bezitten. Ze delen de wasmachine en bijvoorbeeld de boormachine. Er ontstaan kleine gemeenschappen van mensen die graag spullen en kennis delen, elkaar helpen en samen activiteiten ondernemen. Veel mensen beseffen dat ze hun leven anders in willen richten: minder consumeren, beter voor de aarde zorgen en meer vrijheid.

Duurzame nieuwe woonvorm: wat is een Tiny House en wat is de filosofie er achter?

Een Tiny House is een duurzaam gebouwd huis, niet groter dan 28 m2 en bedoeld om het hele jaar in te wonen. Ze kunnen al of niet op een fundering gebouwd zijn, of op een trailer. Meestal zijn ze helemaal van hout gemaakt, hoewel je ook wel eens aluminium frames ziet. Tiny Houses komen in allerlei vormen en maten voor en er wordt veel creativiteit en vakmanschap in de huisjes gestopt. Een Tiny House wordt voor en vaak door de eigenaar geheel naar zijn/haar eigen smaak ontworpen en gebouwd. De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig, milieubewust leven en op het creëren van meer vrijheid.

Conclusie

Ik geloof zeker dat de THN beweging in Nederland de komende jaren terrein gaat veroveren. Letterlijk en figuurlijk. Steeds meer gemeenten stellen grond beschikbaar voor Tiny Houses.

De gemeente Almere is koploper en heeft al veel onderzoek gedaan. Wethouder Tjeerd Herrema: “hiermee maken we samen met het Rijk een begin met een nog unieke bouwstroom van duurzame en betaalbare huisjes in Nederland. In Almere is de “try out” en kan daarna zijn weg vinden naar andere Tiny House Gemeenten. Het is een reactie op de crisis, weg van de instituten, we doen het zelf wel.”

Deze duurzame nieuwe woonvorm is betaalbaar, compact en duurzaam. Waarom veel geld in wonen en hypotheken stoppen als je nog zoveel andere dingen kan doen.”

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *