JE EIGEN HUIS BOUWEN OP EEN KAVEL

Kennismakingsworkshop

Vrijdagmiddag 13 juli heb ik een kennismakingsworkshop gegeven aan 5 dames. Zij wonen verspreid in Nederland en willen bij elkaar gaan wonen. De bedoeling is om een kavel te vinden waarop zij elk in hun eigen huis kunnen wonen, zo duurzaam mogelijk. In de regio tussen Zwolle en Deventer.

De wens

Om meer duidelijkheid te krijgen was ik van plan om ze een moodboard te laten maken. Een visualisatie op papier van hoe ze willen gaan wonen, hoe hun huis eruit ziet, op welke plek het moet staan en hoe duurzaam ze hun huis willen laten bouwen. Zo wordt hun wens tastbaarder: ze  verzamelen allerlei afbeeldingen en teksten uit tijdschriften die de sfeer en inhoud van hoe ze willen gaan wonen weergeeft. Dit plakken ze op een A-3 papier en het resultaat is een beeld van hun idee.

Nu moest ik helder krijgen wat zij willen, kunnen en mogen met hun kavel en huizen. Van te voren had ik allerlei vragen op papier gezet en deze heb ik aan hun gesteld. Hierdoor had ik de antwoorden op papier.

kennismakingsworkshop

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Zo had ik van te voren het een en ander uitgezocht over CPO, zelfbouw, duurzaamheid en hoe staan gemeentes hier tegenover. Heeft een gemeente liever een projectontwikkelaar of particuliere bouwers. Welke akties ondernemen gemeentes naar de zelfbouwers toe etc. Maak je met zijn 5-en meer kans op een kavel bij een stad of bij een dorp? Welke subsidie mogelijkheden zijn er? Kortom, interessante informatie.

Conclusie

Uiteindelijk had ik voldoende gegevens om een document te maken voor naar de gemeente toe. Hierin kon ik aangeven wat hun visie is en de inventarisatie van hun woonwensen. Hoe hun huizen er uit komen te zien en hoe de financiële situatie eruit ziet. Dus de verkoopwaarde min de overwaarde en wat er eventueel gefinancierd moet worden. Welke documenten er nodig zijn voor de hypotheek bij CPO.

Financieel

Zelfbouwers krijgen direct met hoge kosten te maken, die gefinancierd moeten worden, zoals leges, de bouwaanvraag en kosten voor advies en begeleiding. Een revolverend fonds kan hierbij helpen. Hierbij wordt gelabeld geld beschikbaar gesteld aan maatschappelijke projecten in de vorm van een lening, meestal tegen een lage rente. De verstrekte leningen, inclusief de rente, vloeien terug in de kas van het fonds, zodat deze weer wordt aangevuld tot (bijna) volledige sterkte. Inmiddels kennen diverse provincies en regio’s een revolverend fonds voor CPO-projecten.

Wil jij ook je huis verkopen en samen met anderen op een kavel een duurzame woning laten bouwen of een tiny house? Ik kan voor jou/jullie:

  • een kennismakingsworkshop geven
  • je huis verkopen via Funda
  • op zoek gaan naar grond, waar wil je wonen?
  • de financiën bespreken (verkoopwaarde, overwaarde, hypotheek)
  • welk huis vind je leuk en past bij jou?